سمنو پزان در طالقان
سمنو یه خوردنی خوشمزه و مفید هستَ...
در باورهای مذهبی ، شیرینی حضرت زهرا (س) اُرِ موگون (به آن می گویند )...
گندم رِ بعد از بوشوردن (شستن ) ۳ روز خیس مینَن ، ۳ روز دی دستمالی نمداری میان دَرِ .... هر روز دستمالِ خیس مینن تا گندم خشک نگرده ، دِوَرِ ( بعد ) گندمِ ، دستمالی میان دِ در میورن ، دِمینگنَن سبدی میان ، دِوَرِ( بعد)اُرِ (اون رو ) پخش مینَن و دستمالِ نمدارِ دِمینگنَن روی گندم تا سبز گردِ ...
این زمان دی کسی حق بِیدیَن ( دیدن ) و دست بیزیَن (دست زدن ) رِ نَدَرِ ...
صَحِب خَنه دی کو مَ بِینِ ( صاحب خانه هم اگر می خواد ببینه ) مَس (باید) وضو هَگیرِ ، بسم الله دی بوگو ، صلوات دی مَ بَرسِ (صلوات هم بفرسته ) سبزه ک سبز گرست اُرِ هاونی میان دِمینگنَن (داخل هاون می گذارند ) و قشنگ اُرِ میفشُرَن (فشار میدن ) ک شیره گندم بیرون بیا ، این کار دی مَ سه مرحله بو ...
سمنو بِپَتَنیِ بِرِک (برای پختن سمنو ) گته قزقان (قابلمه خیلی بزرگ ) و گته ملاقه چوبی لازمَ ...
قابلمه رِ دِمینگنن اجاقی سَر هیزمِ تَش مینَن ... دِوَرِ شیره ی گندم رِ قابلمه ای میان خالی مینَن و آرد رِ دی کم کَمَک به قابلمه و شیره اضافه مینَن ... مَس حلوایی جور هم بیزیَن ک ته نگیرَ ، دعا دی مِخوانن ....
این میان دی همسایان ، فمیلان ، اهالی روستا موشون اُشانی کمک و نیتی نیتی دَشته بون نذر مِنَن ...
بعضی جاهان دی ، کمی شیره انگور یا بادام درستَ سمنویی میان دِمنگنَن ...
سمنو دی انواع مختلفَ ویتامین دَرِ :
فسفر ، روی ، آهن ، مس
و زنکانی باردار بِرک خیلی خوب هستَ ... بیماریهای گوارشیِ بِرک
پا دردی بِرِک دی خوبَ
کیسه صفرایی بِرِک دی عالی هستَ
نوش جانتان بو
شوکی تان خوش بو